1.Plimbați-vă în cercuri concentrice în jurul locului de reședință:

1.Plimbați-vă în cercuri concentrice în jurul locului de reședință:

Plec pentru prima dată din apartamentul meu singur și-mi propun să descopăr împrejurimile apropiate. Primul lucru pe care-l fac,este să fotografiez ușa de la intrarea propriului apartament și a casei cu adresa și să trimit locația copiilor mei prin WhatsApp. În acest fel, dacă mă rătăcesc, pot găsi drumul înapoi. Am observat că în Galați numele de familie nu sunt scrise la intrarea in bloc, ci doar numerele de la apartament. De multe ori, nici numărul casei sau al blocului nu este scris pe clădire.


Acest lucru mă face să îmi fie greu să mă orientez. Am încercat să percep totul foarte conștient și să merg încet de-a lungul casei. După primul colț de casă, recunosc tomberoanele mari de gunoi. În Galați, gunoiul este separat. Gunoiul menajer este aruncat în saci în trei containere mari, care sunt deschise în partea de sus,un alt container este pentru PET-uri și sticle de plastic,iar un al treilea container este pentru hârtie și carton. Miroase ușor neplăcut. Două pisici dau târcoale. Cineva le-a pus un castron mic cu mâncare și apă. Nu întâlnesc decât câteva persoane. Nu mă pot plimba în jurul casei – sau ar trebui să spun al blocului – pentru că întotdeauna sunt și alte blocuri în drum. Mașinile sunt parcate peste tot de-a lungul drumului, uneori chiar și pe trotuar.


Am mers incet mai departe. Mirosul de pâine caldă, proaspăt coaptă, îmi intră in nas. O brutărie? Văd două furgonete albe de livrări cu un scris pe care încă nu-l înțeleg pe deplin. Pot citi un singur cuvânt „PAINE“, care înseamnă pâine în limba română. În colțul casei este un fel de chioșc de vânzare, cu o vitrină și o mică deschizătură, în spatele căreia se află o vânzătoare. Prin fereastră se pot vedea diferite feluri de pâine și produse de patiserie dulce. Există și produse de cofetărie.
Cumpăr două croisante cu ciocolată. Din fericire, prețul este afișat. Înțeleg cu greu limba română a vânzătoarei. La sfârșit îmi iau rămas-bun, adică îi spun „La revedere“ in limba română, ea îmi răspunde laconic „la fel“.

La prima vedere, blocurile de apartamente par uniforme. Diferențele mai mici, cum ar fi faptul că uneori au aer condiționat, alteori nu, se văd din exterior. În zona asta, blocurile de locuințe au doar până la 4 etaje, dar în alte părți ale orașului pot avea 10 pâna la 12 etaje. În Galați majoritatea locuințelor sunt apartamente la bloc deși există și case unifamilial, dar mult mai puține decât blocurile. La parterul clădirilor prefabricate se află mici magazine, case de schimb valutar, snack-baruri, există rareori case unifamiliale coafor-frizerie sau cabinete medicale. Prima mea impresie este că zona din jur nu este atractivă, ci doar funcțională, există multe magazine de unde îmi pot cumpăra cele necesare pentru nevoile casnice zilnice. Oamenii par a fi disprețuitori și neprietenoși. Poate că e și din cauza climei. Suntem în octombrie și este vizibil întunecat mai devreme și mai rece decât vara.

În continuare

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert